Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika körgyűrű területszámítás 7. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2529
Határozd meg a körgyűrű területét, ha adott az egyik határoló körvonal sugara és a körgyűrű d "szélessége"

a, rk(k=külső) = 12 cm, d = 2 cm b, rb(b=belső) = 5 cm, d = 1,5 cm

A válaszokat köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, térfogat, körgyűrű
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A körgyűrű területe tulajdonképpen nem más, mint a két kör területének különbsége!
Tkör=r²*π
Tkörgyűrű=R²*π-r²*π=(R²-r²)*π
Mivel nekünk a körgyűrű "szélesség" van megadva!
d=R-r => r=R-d
Tkörgyűrű=(R²-(R-d)²)*π=(R²-R²+2R*d-d²)*π=d*π*(2R-d)
a)
Tkörgyűrű=d*π*(2R-d) => Tkörgyűrű=2*π*(2*12-2) => Tkörgyűrű=2*22*π=138,23 (cm²)

b) Mivel most nem a külső, hanem a belső sugár van megadva a képlet a következőként alakul:
d=R-r => R=d+r
Tkörgyűrű=((d+r)²-r²)*π => Tkörgyűrű=(d²+2rd+r²-r²)*π => Tkörgyűrű=d*π*(d+2r)
Tkörgyűrű=1,5*π*(1,5+2*5) => Tkörgyűrű=1,5*11,5*π=54,19 (cm²)
2