Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Témazáró 1

Főoldal » Általános iskola » Matematika
761
Egy számtani sorozat első tagja 3 második 7.
Mennyi a 21.tag és az első 21 tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Pls help bro
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a₁=3
a₂=7
an=a₁+(n-1)*d
d=a₂-a₁ => d=7-3 => d=4
a₂₁=a₁+(n-1)*d => a₂₁=3+(21-1)*4 => a₂₁=3+20*4 => a₂₁=83

S₂₁=(a₁+a₂₁)*n/2 => S₂₁=(3+83)*21/2 => S₂₁=86*10,5=903
Vagy, ha nem ismerem a₂₁-es elemet.
S₂₁=(a₁+a₁+(n-1)*d)*n/2 => S₂₁=(3+3+20*4)*21/2 => S₂₁=86*10,5=903
3