Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számos élelmiszer összetevői között olvasható, hogy tartalmaz emulgeálószert. Mi az? Mi a feladata?

392
Segítséget kérnék, előre is köszönöm a válaszokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az emulgeáló szer hatását tekintve olyan, mint a szappan. Az a feladata, hogy egymásban nem oldódó anyagok (szinte kizárólag víz és olaj) valahogy mégis megmaradjanak egymás mellett. Ilyen pl. a majonéz, ami étolajat és tojássárgát tartalmaz. Mivel utóbbi víz alapú, összeöntéskor egymáson kellene lebegnie, összekeveréskor pedig a kis cseppeknek néhány pillanat múlva ismét összeállnia. De nem ez történik, mert a tojásban lévő egyik fehérje, a lecitin, mely emulgeátorként hat és megvédi a kis cseppeket asz összeállástól.
Tehát arra jók, hogy a jól összekevert, apró, szemmel nem is látható cseppekből álló keverékek ne váljanak szét alkotóikra.
1