Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
1154
Egy téglalap 26 cm hosszú átlója az egyik derékszöget 2:3 arányban osztja. Mekkorák az oldalak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A derékszöget az átló 2:3 arányban osztja.
Ez azt jelenti, hogy az egyik szög: 60°, a másik 30°.
Ez azt jelenti, hogy a rövidebbik oldal nagyságát már azonnal megtudjuk mondani: 13 cm!
Ugyan is a hosszabbik oldalra tükrözzük a háromszöget, akkor kapunk egy egyenlő oldalú háromszöget! Ezért tudjuk, hogy a rövidebbik oldal fele az átlónak!
A hosszabb oldalt meg kiszámoljuk Pitagorasz tétellel.
26²=13²+b² => 26²-13²=b² => b= 507 =22,516 (cm)!
De mivel középiskolás a feladat, így lehet, hogy a trigonometriát kell használni.
A derékszögű háromszög szögeit az előzőek szerint meghatározzuk, és felírjuk az alábbi dolgokat:
sinα=a/c => sin 30°=a/26 => a=26*0,5 => a=13 (cm)
sinβ=b/c => sin 60°=b/26 => b=26* 3 /2 => b=13* 3 =22,516 (cm)
0