Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fény törése. Előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Fizika
969
Az ábra alapján könnyen beláthatjuk, hogy a párhuzamos felületű, ún. plánparalel lemezen áthaladó fénysugár – kétszeri törés után – önmagával párhuzamosan tolódik el. Mekkora az s eltolódása annak a fénysugárnak, amely a = 60°-os beesési szöggel érkezik a d = 8 cm vastagságú, n = 1,5 törésmutatójú üveglapra? (Útmutatás: A törési törvény felhasználásával a b szög meghatározható, így az ábrán látható derékszögű háromszögek hiányzó oldalai szögfüggvényekkel kiszámíthatók.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A törési törvénynek most nézz utána és tanuld meg, biztos lesz dolgozat, és akkor kell majd.
Aztán azzal ki tudod számolni `sin β` értékét, amiből kijön β maga is a számológépeddel (inverz szinusz).
Aztán nevezd el a fénysugár útjának hosszát az üvegen belül mondjuk `ℓ`-nek. Ez tehát a lemez két széle közötti piros szakasz hossza az ábrán. Ezt az ℓ hosszat ki tudod számolni ebből:
`d/ℓ=cos\ β`
Látod, melyik derékszögű háromszögből látszik ez a szögfüggvény? Keresd meg...

Végül egy másik derékszögű háromszögből jön ez:
`s/ℓ=sin(α-β)`
Ezt is látod, hogy melyik szög az α-β és miért?

Ebből az utolsóból már meg is van `s`.
1