Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai egyensúlyi állapot

1745
N2 (g) + O2 (g) <-> 2 NO (g) reakcióhő<0
reakcióban-A hőmérséklet emelésére
-a nyomás növelésére
-az NO mennyiségének növelésével
-katalizátor alkalmazásakor
-a N2 koncentrációjának növelésekor
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
"Ugye ismernünk kell Le Chantelier-Braun elvét; a legkisebb kényszer elvét, mely kimondja, hogy ha az egyensúlyi állapotot valamilyen külső hatás éri, akkor a rendszerben felerősödnek olyan folyamatok, melyek igyekeznek a zavaró hatásokat kompenzálni.

Befolyásolható:
-hőmérséklet növelésével/csökkentésével
-nyomás növelésével/csökkentésével
-koncentráció növelésével/csökkentésével - akár a termék/kiindulási komponensek tekintetében
- +1 katalizátor alkalmazása - mely szorosan nem köthető ide, ugyanis nem az egyensúlyi helyzetet, hanem a reakció sebességét gyorsítja!

2 CO (g) + O₂ (g) ⇌ 2 CO₂ (g)
Ha a termékképzés (felső nyíl) irányát nézzük, akkor a folyamat endoterm lesz (reakcióhő > 0) energiát kellett befektetni, hogy végbemehessen a folyamat! Míg ha bomblik a termék akkor már exoterm lesz, hő fog felszabadulni (alsó nyíl).

1. Hőmérséklet emelése
Megfigyelhetjük, hogy a termék oldalon levő CO₂-molekulákat ez a fizikai változás arra fogja a késztetni, hogy akarva-akaratlanul is elbomoljanak, így több kiindulási anyag fog képződni (CO és O₂-molekula). Erre a rendszer válasza az lesz, hogy a mindenképpen a felső nyíl (termékképződés) irányába tolja el a folyamatot az egyensúly érdekében.

2. Nyomás növelése
Érdemes megjegyezni, hogy nem minden egyensúlyi folyamatot befolyásolhatunk a nyomás változtatással! Példának okáért a hidrogén-jodid képződési egyenletét írhatjuk fel: H₂ (g) + I₂ (g) ⇌ 2 HI (g). Ha összeszámoljuk itt a termék és kiindulási oldalon is megegyezik az anyagmennyiségek aránya - 2 molból 2 mol termék.
Azonban itt természetesen változást fogunk tapasztalni, mivel 3 molból 2 mol termék keletkezik. Ha növeljük a nyomást, akkor azzal tulajdonképpen a rendszerünk térfogatát csökkentettük. Csökkent a térfogat és jóval kisebb térben több kiindulási anyag fog összeütközni --> több termék keletkezik. Mi erre a rendszer válasza? Hát épp az ellentétes folyamat, hogy kompenzálja az egyenlőtlenséget, így az alsó nyíl (kiindulási anyagok) felé tolódik az egyensúly.

3. Koncentráció-változtatással - ez egyben a 3. és 5. pont
Kiindulási oldalon ha növeljük az oxigén mennyiségének koncentrációját, akkor jóval több kiindulási anyagunk lesz a bal oldalon. A rendszer hogyan reagál vajon erre? Természetesen eltolja a felső nyíl irányába a reakciót, hogy kiegyenlítse a folyamatot.
Ha növeljük a CO₂ koncentrációjának mennyiségét, akkor több termékünk lesz. Így éppen ellentétes folyamat fog lezajlani a rendszer válaszaképp! Így eltolódik az alsó nyíl irányába az egyensúlyunk, a rendszer sikeresen megoldotta a dolgot.

4. Katalizátor alkalmazásával
Mint írtam, csakis ismételni tudom magamat, hogy nem lesz hatással az egyensúlyi folyamatra és nem tudja eltolni az egyensúlyt semerre! Pusztán a reakciósebességet gyorsítja az átalakulás irányába." (Forrás: Gyakori kérdések)
1