Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy osztályteremben,ha minden padban két tanuló ül,egy pad üresen marad,ha pedig hárman ülnek egy padban,akkor öt pad marad üresen. Hány tanuló és hány pad van az osztályban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1038
....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x-nek elnevezem a padok számát, y-nak az osztály létszámot!
Így felírhatom:
I. x-1=y/2
II. x-5=y/3
I. x=y/2+1
Ezt behelyettesítem II.-be
y/2+1-5=y/3
y/2-4=y/3 beszorzok a nevezőkkel
3y-24=2y
y=24 => x=13
Tehát 24 az osztály létszáma és 13 pad van az osztályban

Módosítva: 8 éve
0