Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki letudná ezeket vezetni,magyarázni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
0,4+4/3÷0,6666
0,4=2/5
0,6666=2/3
2/5+4/3÷2/3
Törtet törttel úgy osztunk, hogy a reciprokkal szorzunk!
2/5+4/3×3/2=2/5+2=2/5+10/5=12/5=2,4

2)
a/3=2/b keresztbe szorzok a nevezőkkel
ab=3×2 => ab=6
5²-6=25-6=19

3)
x-nek elnevezem a keresett számot
Azt tudjuk x-ről, hogy felírható x=4×p+3, illetve x=9×q+3, ahol p és q 0-nál nagyobb egész számok.
Azt is tudjuk, hogy a 4 és 9 relatív prímek, ami azt jelenti, hogy legnagyobb közös osztójuk az 1, a legkisebb közös többszörösük pedig a szorzatuk, vagyis 36.
Ennek az ismerete azért jó, mert innen már tudjuk, hogy a keresett szám 39. Ennél kisebb szám nincsen, amit 4-gyel és 9-cel osztva 3 maradékot adna.

4)
Az egyenlő oldalú háromszögről azt kell tudni, hogy a középvonala felezi a szemben lévő oldalt, és derékszöget zár be vele.
Innen Pitagorasz tételt kell felírni:
a²=5²+(a/2)²
a²-a²/4=25
4a²-a²=100
3a²=100
a²=100/3
a=10/ 3 =~5,7735

5)
Kúp térfogata: V=π×r²×m/3, ahol r az alapkör sugara, m a test magassága
Mivel az átmérő van megadva d=10cm ezért r=5cm, m=12cm
V=π*5²*12/3=π*25*4=314,159 (cm³)

6)
Sajnos a diagram lemaradt a képről, hogy nem tudom megállapítani, hogy a tanulók hány százaléka kapott 10-es osztályzatot! Ha belinkeled a diagramot is, akkor tudok válaszolni.

0