Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezeket hogyan kell?

Főoldal » Középiskola » Matematika
742
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia
Második feladatban tudok segíteni

1.lépés: megszorzod mindkét oldalt ezzel: [gyok]5-2
[gyok]3x -(5-2[gyok]3x) • 2=[gyok]5•([gyok]5-2)+2•([gyok]5-2)

2.lépés: számítsuk ki!
[gyok]3x+10 -4[gyok]3x=5-2[gyok]5+2[gyok]5-4

3.lépés: vigyük át a konstans tagot jobb oldalra
-3[gyok]3x+10=1

4.lépés: Számítsuk ki!
-3[gyok]3x=1-10

5.lépés: Osszuk el mindkét oldalt -3-al
-3[gyok]3x=-9

6.lépés: mindkét oldalt emeljük négyzetes
[gyok]3x=3

7.lépés: osszuk el mindkét oldalt 3-al
3x=9

8.lépés: ellenőrizzük a megoldást
x=3
Nyilván itt behelyettesítesz 3-al és megtudod, hogy kijön e. De biztosan jó.
Ahová gyök van írva oda értelemszerűen gyök jelet írsz.

Remélem segítettem! Sajnos az elsőt én sem tudom
0

2) A keresett számot hívjuk x-nek. Felírhatjuk az alábbi egyenletet:
2x+5=3x
x=5
A 10 (2×5) pont öttel kisebb, mint a 15 (3×5)

3)
( 3 x+2*(5-2* 3 x))/( 5 -2)= 5 +2 Nevezővel átszorozhatunk
 3 x+2*(5-2* 3 x)=( 5 +2)*( 5 -2) Vegyük észre a nevezetes szorzatot (a+b)(a-b)=a²-b²
 3 x+10-4* 3 x=( 5 )²-2²
10-3* 3 x=5-4
10-3* 3 x=1
9=3* 3 x tudunk 3-mal osztani
3= 3 x
x=3/ 3 =31-0,5=30,5= 3 

Az előttem szóló ott rontotta el, hogy a 6. lépésnél amikor négyzetre emelt, akkor az x-t elfelejtette négyzetre emelni.
Módosítva: 8 éve
0