Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
963
5 ember moziba megy.
Mekkora a valószínűsége, hogy Réka és Kitti egymás mellé üljenek, ha véletlen az elhelyezésük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Összesen 5!=120 lehetőség van. Kettőjüket 4 helyre tudjuk elhelyezni, azonban ezt kétszer kell venni, mert lehetséges a Réka-Kitti és a Kitti-Réka elhelyezés is. Ezért 2×4=8 lehetőség van arra, hogy egymás mellett üljenek. 120:8 az esély arra, hogy egymás mellé üljenek. (120:8=15:1=6,6%)
-1

Ha egymás mellett kell legyenek, azt úgy érdemes meggondolni, hogy egymáshoz kötjük őket. Ekkor nem 5 emberről van szó, hanem 4-ről (összekötözve 1-nek számítanak). Ennek 4! lehetősége van, aminek a dupláját kell venni, mert kétféle sorrendben lehet őket összekötözni. Az lesz a kedvező esetek száma.
Az összes eset jó volt, 5!
Tehát `(2·4!)/(5!)` a valószínűség, ami `2/5="0,4"=40%`
0