Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 12. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
2755
Egy egyenes körkúp kiterített tengelymetszete olyan egyenlő szárú háromszög, amelynek szárai 28 cm hosszúak és az általuk bezárt szög 30. Mekkora a forgáskúp felszíne, térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Beírom ide is :D

5.
Megint azt az ominózus alkotó, alapkör sugara, magasság által alkotot háromszöget kell elképzelni.
Az feladatban említett háromszöget a szimmetriategelye mentén vágjuk ketté, hogy megkapjuk az ominózus háromszöget.
Az alapkör sugara: 28*sin(15⁰)=7.25 cm
(Azért 15⁰, mert leírt háromszög felét kell veni az derékszögű.)
A kúp magassága a háromszög másik oldala: 28*cos(15⁰)=27.05 cm

Innen már minden egyszerűen kiszámolhatunk a 4-es feladat alapján:
a. Felszín
Az alapkör területe: T=r²*π=165.13 cm²
A palást felszíne: (most egy másik képletet használok, amit hivatalosan szokás, mert így kicsit egyszerűbb) Tp=r*alkotó*π= 7.25*40*π=911.06 cm²
A teljes felszín: T=T+Tp=1076.19 cm²

b. Térfogat:
V=r²*π*m=7.25²*27.05*π=4466.77 cm³=4.47 dm³
1

Már megoldották előttem (a térfogatot osztani kell 3-mal), de azért csatolom én is. :D
1