Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek beadandó

Főoldal » Középiskola » Matematika
1650
Adva van egy háromszög A (2;3) B (-2;5) C (-2:-1) három csúcsa
Add meg az oldalak hosszát
Add meg az oldalegyeneseinek egyenletét
Add meg az oldalfelező merőlegeseik egyenletét
Határozd meg az oldalfelező merőlegeseik metszéspontját
Add meg a körülírt körének egyenletét
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két pont távolsága: |AB|= (x₂-x₁)²+(y₂-y₁)² 
|AB|= (-2-2)²+(5-3)² 
|AB|= 16+4 
|AB|=2* 5 
|BC|= (-2+2)²+(-1-5)² 
|BC|= 0+36 
|BC|=6
|AC|= (-2-2)²+(-1-3)² 
|AC|= 16+16 
|AC|=4* 2 

AB vektor: AB(2-(-2);3-5) => AB(4;-2)
AC vektor: AC(2-(-2);3-(-1)) => AC(4;4)
BC vektor: BC(-2-(-2);5-(-1)) => BC(0;6)
AB egyenes:
-2x-4y=-2*2-4*3
-2x-4y=-4-12
2x+4y=16
x+2y=8 => y=0,5*x+4
AC egyenes
4x-4y=4*2-4*3
4x-4y=8-12
4x-4y=-4
x-y=-1 => y=x+1
BC egyenes
BC(0;6)
6x-0*y=6*(-2)-0*5
6x-0*y=-12
x=-2

Felezőpontok:
AB felező: E((2-2)/2;(3+5)/2) => E(0;4)
AC felező: D((2-2)/2;(3-1)/2) => D(0;1)
BC felező: F((-2-2)/2;(5-1)/2) => F(-2;2)
AB felezőmerőleges: 4x-2y=4*0-2*4 => 4x-2y=-8 => y=2x+4
AC felezőmerőleges: 4x+4y=4*0+4*1 => 4x+4y=4 => y=-x+1
BC felezőmerőleges: 0*x+6*y=0*-1+6*2 => 6y=12 => y=2

BC-t behelyettesítem AB-be:
2=2x+4 => x=-1 O(-1;2)

OA távolság lesz a kör sugara:
|OA|= (-1-2)²+(2-3)² 
|OA|= 9+1 
|OA|= 10 

A kör egyenlete:
(x+1)²+(y-2)²=10
1