Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek beadandó

Főoldal » Középiskola » Matematika
811
Adva van egy kör K (2:3) középponttal, amelynek 4 egység a sugara.
Add meg annak a körnek az egyenletét, amely kívülről érinti, sugara 2 egység és a középpont ordinátája 3
Add meg annak a körnek az egyenletét, amely belülről érinti, sugara 2 egység és a középpont ordinátája 3
Add meg annak a körnek az egyenletét, amely kívülről érinti, sugara 2 egység és a középpont abszcisszája 2
Add meg annak a körnek az egyenletét, amely belülről érinti, sugara 2 egység és a középpont abszcisszája 2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két kör egy pontban érintik egymást.
Az eredeti kör egyenlete:
(x-2)²+(y-3)²=16
A külső érintő körök középpontjai rajta vannak az r₁+r₂ sugarú körön, ahol r₁ az eredeti kör sugara, míg r₂ az érintő kör sugara. Így felírható az (x-2)²+(y-3)²=(4+2)² =>(x-2)²+(y-3)²=36 egyenletű kör. Azt is tudjuk, hogy a külső körök ordinátája 3 vagyis y=3 egyenes és a kör közös pontjai megadják az érintő körök középpontjait.
(x-2)²+(3-3)²=36
x²-2x+4+0=36
(x-2)²=36
x-2=±6
x₁=8
x₂=-4
Ugyan ezen gondolatok mentén kell megoldani azt a részt, amikor az abszcissza fix. x=2
(2-2)²+(y-3)²=36
(y-3)²=36
y-3=±6
y₁=9
y₂=-3

A belső érintő köröknél a segéd körünk sugara r₁-r₂! Így a segéd kör egyenlete:
(x-2)²+(y-3)²=(4-2)² => (x-2)²+(y-3)²=4
A fenti gondolat menetet használva:
ordináta 3
(x-2)²+(3-3)²=4
(x-2)²=4
x-2=±2
x₁=4
x₂=0
abszcissza 2
(2-2)²+(y-3)²=4
(y-3)²=4
y-3=±2
y₁=5
y₂=1

Így a keresett körök egyenletei a következők:
B₁ középpontú kör!
(x-8)²+(y-3)²=4
B₂ középpontú kör!
(x+4)²+(y-3)²=4
B₃ középpontú kör!
(x-2)²+(y+3)²=4
B₄ középpontú kör!
(x-2)²+(y-9)²=4
B₅ középpontú kör!
(x-4)²+(y-3)²=4
B₆ középpontú kör!
x²+(y-3)²=4
B₇ középpontú kör!
(x-2)²+(y-5)²=4
B₈ középpontú kör!
(x-2)²+(y-1)²=4
1