Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematik 12. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
2074
Szüreteléshez egy henger alakú felül nyitott vaskádat kívül-belül lefestenek. A kád magassága és átmérője egyaránt 150 cm, és 1 m² lefestéséhez 4,5 dkg festéket használnak fel. Mennyi festéket kell venni, ha háromszor szükséges a kádat átfesteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A felül nyitott henger felülete:
75²π+150π*150=88312,5 cm²=8,83125 m²
1 m²-het 4,5 dkg festék kell, 8,83125 m²-hez pedig:
8,83125*4,5=39,74 dkg És mivel háromszor festjük le, háromszor ennyi kell.
Tehát 3*39,74=119,22 dkg festékre lesz szükségünk.
2

A helyes válasz: 2,39 kg

d=150cm --> r=75cm=0,75m
M=150cm=1,5m
4,5dkg=0,045kg --> 0,045kg/m^2

A=2 × r^2×π + 2×r×π×M = 2 × (T - kör) + (palást)
DE! nyitott, ezért nem kell a kör területe 2x, viszont kívül-belül le kell festeni 3 rétegben:
A=2×3(r^2×π + 2×r×π×M)= 53,01m^2

53,01m^2 × 0,045kg/m^2 = 2,39 kg
0