Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Angol múlt idő.

1579
A múlt időben mikor melyiket(was, have, did) kell használni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Idegen nyelv

Válaszok

3
Szia! Ez nagyon változó, igeidőnként váltakozna a segédigék, de a múltnál nem have van hanem had.
0

Past Simple
Állítás: az ige második alakja
Tagadás: didn't és az ige első alakja
Kérdés: did... az ige első alakja

Past Cont.
Állítás: was/were és az ige - inges alakja
Tagadás: wasn't/weren't és az ige -inges alakja
Kérdés: was/were... és az ige -inges alakja

Past Perfect
Állítás: had és az ige harmadik alakja
Tagadás: hadn't és az ige harmadik alakja
Kérdés: had... és az ige harmadik alakja

Past Perfect Cont.
Állítás: had+been és az ige -inges alalja
Tagadás: hadn't+been és az ige -inges alakja
Kérdés: had... been és az ige -inges alakja
2

Megpróbálom példákkal magyarázni:

Ha a jelen időben folyamatosan csinálsz valamit, pl. "I am reading a book" (éppen ebben a pillanatban olvasok egy könyvet; ez az angolok fejében folyamatos dolog), olyankor az "am"-ből "was" lesz a múltban: "I was reading a book" (éppen akkor olvastam egy könyvet).
Persze az is ugyanez az eset, ha más csinálja, nem én: "He is reading a book" → "He was reading a book". Vagy "They are reading a book" → "They were reading a book".

Nem csak folyamatos cselekvéskor, hanem ha bármi más miatt van a jelen idejű mondatban "is" vagy "are" vagy hasonló, akkor is ugyanígy megy: "He is very clever" (ő nagyon okos) ebből az lesz, hogy "he was very clever" (nagyon okos volt). Vagy "They are young" → "They were young" (fiatalok voltak), stb.

A másik (did):
Ha nem folyamatos a cselekvés, hanem általában szól valamiről, akkor nem lesz a jelen idejű mondatban "am" vagy "is" vagy "are". Pl. "I learn English in the school" (angolt tanulok a suliban. Nem ebben a pillanatban, hanem úgy általában). Ebből múlt idő úgy lesz, hogy az igét (learn) múlt időbe rakjuk: "I learnt English in the school". Az igét simán lehetett ragozni, ezért ilyenkor nincs benne segédige, vagyis "did"!

Ha viszont jelen időben tagadunk, ahhoz már kell segédige, ami a "do": "I do not learn German in the school". Ebből múlt időben az lesz, hogy nem az igét, hanem a segédigét tesszük múltba: "I did not learn German in the school."

A harmadik (have):
Ez valójában angolban nem múlt idő, de magyarra sokszor múlt időként fordítjuk. Akkor használjuk például, ha valami befejeződött és az eredménye az érdekes: "I have finished the homework" (befejeztem a házit), ami azt a jelentést is magában hordozza, hogy kész van a házim (ezért nem múlt idő).

Ha tényleg a "have"-re gondoltál, akkor ennyi. Ha viszont a "have" múlt idejére, vagyis a "had"-re, akkor azt akkor használjuk, ha már elmúlt az a pillanat, amikor elkészült a házim és a múltban volt érdekes, hogy kész lett, nem most. "I had finished the homework". Magyarul ezt tipikusan ugyanúgy fordítjuk, mint ha "have" lett volna benne, mert magyarul nem teszünk különbéget a két dolog között, de az angoloknak mást jelent. Ezért bonyolult ez egy magyar embernek...
2