Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2 Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
783
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem 2 fizika feladat megoldásaira,levezetéseire.
Nagyon hálás lennék értük!!

Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
munka
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Talicska:

A 10 kg-os test súlya 100 N (10 kg · 10 m/s²). Ezt kényelmesen tudja tartani.

Mondjuk x hosszú a rakfelület, amiről még x hosszú nyél lóg ki. A talicska kerekétől (az az alátámasztási pont) tehát 2x távolságra van a nyél vége. Vagyis az erőkar hossza 2x.
A teher a rakfelületen van egyenletesen mindenhol, ami olyan, mintha a rakfelület közepén, a keréktől x/2 távolságra lenne egyetlen pontban. Vagyis a teherkar hossza x/2.
A teher súlya 400 N (40 kg · 10 m/s²), a forgatónyomatékokat felírva ki tudjuk számolni, mekkora erővel lehet ezt tartani a nyél végénél:
`F_"teher"·k_"teher"=F_"erő"·k_"erő"`
`400\ N·x/2=F_"erő"·2x`
`400\ N·1/2=F_"erő"·2`
`F_"erő"=(400\ N)/4=100\ N`

Ez pont ugyanannyi, mint a 10 kg-os test súlya, amit kényelmesen tud tartani. Ezzel a kicsi erővel tudja tartani a 40 kg-os terhet is a talicskán, azért, mert az erőkar 4-szer olyan hosszú volt, mint a teherkar.
1

A lapát teljesen a vízben van, az fejt ki erőt, olyan, mintha a közepénél lenne minden erő kifejtve. A közepe 22,5 cm.
A villától 60 centire van az evező vége, ahol megfogjuk, és 120 centire a másik vége, ami a lapátrész vége. Attól 22,5 centivel visszább van a lapát közepe, vagyis a teherkar: `k_"teher"=120-"22,5"="97,5"\ cm`
Az erőkar `k_"erő"=60\ cm`

`F_"erő"·k_"erő"=F_"teher"·k_"teher"`
`F_"erő"·60\ cm=F_"teher"·"97,5"\ cm`
F_"erő"·(60)/("97,5")=F_"teher"`

Szóval a húzóerőnek csak kb. 6 tizede hat a vízre, de hosszabb úton.
1