Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
670
Egy kavics szabadesést (v1=0) végez h1=120m magasságból mekkora sebességgel csapódik a földbe (v2=?)
mekkora h3 magasságon volt a test amikor a v3 sebessége a becsapódási sebesség felével rendelkezett g=10m/s2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 9. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Az első szerintem 44m/s, a másodikban nem tudok segíteni.
0

A kezdeti helyzeti energia megegyezik a végső mozgási energiával:
`m·g·h_1=1/2·m·v_2^2`
`g·h_1=v_2^2/2`
`v_2=sqrt(2gh_1)=...` számold ki

Amikor meg `h_3` magasra került, vagyis `h_1-h_3` magasságot süllyedt, akkor ennek megfelelő helyzeti energia alakult át `v_3=v_2/2` sebességnek megfelelő mozgásivá:
`g·(h_1-h_3)=v_3^2/2=(v_2/2)^2/2=v_2^2/8`

Tudjuk, hogy `v_2^2=2gh_1`:
`g·(h_1-h_3)=(g·h_1)/4`
`h_1-h_3=h_1/4`
`h_3=3/4 h_1`
0