Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: Feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
904
Sziasztok! Segítenétek megoldani ezt a két feladatot nekem? Szükségem lenne rá nagyon!

Előre is nagyon szépen köszönöm!

1.Az 1kg tömegű testet könnyűnek érezzük,mégis súlyzóként lehet vele erősíteni.Hogyan?

2.Egy 0,5kg tömegű mozgó csigán 5kg tömegű test függ.Mekkora erővel tudjuk lassan, egyenletesen 2 m magasra emelni? Mennyi munkát végzünk eközben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
munka
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) Mivel az alkarunk erőkarként specializál, ezért forgatónyomaték hat rá.
2) Az állócsigáknál a kifejtett erő szorozva a csiga átmérőjével egyenlő a csigára akasztott súly szorozva a csiga sugarával.
F1×2r=F2×r
F1=0,5F2
F2 egyenlő 5kg+0,5kg=5,5kg, F=5,5×10=55N.
Tehát az emelőerő 27,5N nagyságú. Mivel 2m magasra emeljük, ezért W=s×F=2×27,5=50J munkát végzünk.
-1