Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szegénység esszé

1098
Hali, egy A/4-es esszét kellene írnom a szegénységről meg még ezer másikat valaki akinek van egy vagy gyorsan összetud hozni egyet azt megköszönném !!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szegénység
0
Középiskola / Egyéb

Válaszok

2
A szegénység olyan társadalmi jelenség, amely a hétköznapi ember számára is megtapasztalható. A társadalmi „modális helyzethez” viszonyítva lemaradónak ítélik azokat, akik szükséglet-kielégítési szintje valamilyen tetszoleges „normához” képest elmarad. Az utóbbi idoben a szegénység helyett a „többoldalúan hátrányos helyzetuek” kifejezést is használják, sugallva azt, hogy ma csak akkor alakulhat ki rossz helyzet, ha az egyént vagy a családot többféle csapás sújtja, és ez a jelenség csak szórványos lehet. A szegénység mindig is létezett. A szegénységet sokféleképpen lehet értelmezni, melyen a kutatók is vitatkoznak. A XIX. század második felében indult meg a szegénységkutatás. Az ipari civilizáció kialakulása elott az emberek mezogazdasági tevékenységet folytatnak. Megváltozik a helyzet az ipari civilizáció kialakulásával. A városokban jelentkezik e miatt a szegénység. A nagyvárosokban tömegesen jelentkezik, léthelyzet. Politikai, igazgatási motívumai vannak. Szét kell választani az ideiglenes és a tartós szegénységet. Ma Magyarországon mindketto létezik. A demokráciában többpárt rendszer van, így elotérbe kerül a szociálpolitika. Politikai nyomás nehezedik a szegénységkutatókra.
Az abszolút szegénység a szükségletekbol indul ki, a szükséglet kielégítés szukösségébol. Értelmezése azon alapszik, hogy határozzuk meg és fejezzük ki pénzben azoknak a körét, akik a társadalom számára még elfogadhatóak. Azok, akik ez alatt vannak, szegénynek tekinthetok. Ez a létminimum pénzben kifejezheto. A szegénységi küszöb alattiak a szegények. Azt, hogy a szegények mennyivel maradnak el a szegénységi küszöbtol a szegénységi rés fejezi ki. A szegénységi rések különbségét kvintilissel (5 egyenlo részre osztják a népességet), ill. decilissel (10 egyenlo rész) mérik. Mekkora a különbség az alsó és felso decilis, ill. kvintilis között? A jövedelmi egyenlotlenségek mérésére szolgál. Magyarországon a legszegényebb 1 millió és leggazdagabb 1 millió ember között a különbség 4,5 szeres volt. Jövedelem pótlására, szociális juttatásra jogosultak. Minél magasabban húzzuk meg a szegénységi küszöböt, annál több szegény van. Az abszolút szegénység értelmezésére, megközelítésére statisztikai módszereket használnak fel. Statisztikai eszközökkel határozzák meg, hogy a társadalom milyen hányada felel meg a szegénység fogalmának. Az abszolút szegénység alapja a létminimum-fogalom, amelyet a szegénységi index kiszámításánál használnak. A nyugati tokés országok a szegénység arányát általában valamilyen számított szegénységi küszöb segítségével vizsgálják, amely országonként igen változó. Pl. az USA-ban becsléssel kiszámítják, és beárazzák különbözo nagyságú családok élelmiszerszükségletét, majd ezt tekintik a teljes minimum meghatározott (33) százalékának. Szegény az, akinek jövedelme kevesebb, mint élelmiszerszükségleteinek háromszorosa. Változnak a társadalmi elvárások a létminimumhoz képest.
1

Ezt az interneten találtam, remélem segít valamennyit. :)
0