Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene ? Matek beadandó .

Főoldal » Középiskola » Matematika
597
A 1496 1497 valamint az 1506 -os feladatot kellene megoldani . Viszont nem tudom , hogy hogyan kezdjem el milyen képlettel álljak neki kiszámolni . Kérlek segítsetek , holnapra be kell adnom :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nincsen szükséged semmilyen különleges képletre: sokszögek területét kell kiszámolnod. Ezeket a sokszögeket fel tudod bontani egyszerűbb alakzatokra, amiknek könnyedén ki tudod számítani a területét.

A 1496-os például pofonegyszerűen megvan, mert mint látod, három darab háromszögre lehet osztani (fel is osztották neked). Persze úgy érdemes számolni ezen háromszögek területét, hogy T = (alap ✕ magasság) / 2

A többi példánál is hasonlóan kell eljárni, csak ott nem csak háromszögekre, hanem trapézokra és téglalpokra vannak bontva az alakzatok.

Innen el tudsz indulni?
2

1496:
30*10/2+30*12/2+28*7/2=150+180+98=428 (cm)

1497:
háromszögek és téglalapok területének összege:
5*6/2+15*5+15*1/2+9*5+9*5/2+10*12+7*8+3*8/2+7*14/2+10*4/2+16*4+16*4/2+6*8+2*8/2+17*6+17*2/2+12*8/2=741 (m²)
Vagy
háromszögek és trapézok területének összege:
5*6/2+(6+5)*15/2+(5+10)*9/2+10*12+(10+7)*8/2+7*14/2+10*4/2+(4+8)*16/2+(8+6)*8/2+(6+8)*17/2+8*12/2=741 (m²)

1506:
 20*(20-17)*(20-8)*(20-15) + 24*(24-17)*(24-21)*(24-10) = 3600 + 7056 =144(cm²)
1