Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
949
Sziasztok!
Sajnos maga a feladat leírása már nincsen meg, csak az adatok:

Oldat tömege: 200g (NaOH oldat)
Anyagmennyiség-százalék: 1
A kérdés az oldott anyag tömege.

Köszönöm előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az anyagmennyiség-százalék kiszámítása a következő:
n/n%=noa/no×100, ahol az noa az oldott anyag anyagmennyisége, az no pedig az oldószer és az oldott anyag anyagmennyiségének összege. Mivel az oldat 1n/n%-os, ezért az oldat 100 moljában 1mol oldott anyag van.
Ha az oldószerből 99mol lenne, az oldott anyagból pedig 1mol, akkor összesen [99×(1+1+16)]+[1×(24+16+1)]=1823g lenne az oldat tömege. Nekünk azonban csak 200g-unk van. Ezért (200:1823=0,1) 0,1-szer annyi mol anyag van benne, mint a 99mol oldószer, 1mol oldott anyag összetételű oldatban. Tehát 0,1×99=9,9≈10mol oldószer és 0,1×1=0,1mol oldott anyag van az oldatban. 0,1mol NaOH tömege 0,1×(24+16+1)=4,1g. Tehát az oldatban 4,1g NaOH található.
0