Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
568
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
c) kikötünk: 3z-3≠0 =>z≠1
z/(3z-3)-(5-z)/(z-1)=1 (közös nevező 3(z-1))
(z-3(5-z))/(3z-3)=1 nevezővel beszorzok
z-15+3z=3z-3
z=12

d) v≠-1 vagy v≠-1/2
(v-1)/(v+1)-(2v-1)/(2v+1)=0
(v-1)/(v+1)=(2v-1)/(2v+1) (nevezőkkel keresztbe szorzok)
(v-1)*(2v+1)=(2v-1)*(v+1) (zárójelek felbontása)
2v²-2v+v-1=2v²-v+2v-1 (-2v²)
-v-1=v-1 (+1)
-v=v (+v, de ez csak akkor igaz, ha v=0)
v=0!


2