Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Meg tudnátok magyarázni ezt a fizika tesztkérdést?

Főoldal » Középiskola » Fizika
746
Egy hosszú nyakú lombikot szájával lefelé vízzel telt kádba
nyomunk le a víz alá, és ebben a helyzetben rögzítünk. Azt
tapasztaljuk, hogy a lombik nyakába egy bizonyos szintig
behatol a víz. Ezután az egész kádat a benne rögzített
lombikkal álló helyzetben leejtjük. Mi történik a lombik
nyakában lévő vízszinttel zuhanás közben?

(A válasz szerint lejjebb megy a víz a lombik nyakában, de nem értem, hogy miért.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, érettségi, teszt, teszfeladat
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A külső és belső vízréteg közötti magasság eredetileg legyen `h`. Ekkor a vízréteg hidrosztatikai nyomása:
`p_h=ρ·g·h`
Ha a légnyomás `p_0`, akkor a lombikban lévő nyomás `p_0+p_h`.

Na most ha lefelé gyorsul `a` gyorsulással a kád, akkor a hidrosztatikai nyomás `p_(h1)=ρ·(g-a)·h` lesz. Szabadeséskor `a=g`, vagyis `p_(h1)=0` (szabadeséskor súlytalanság van). A lombikban lévő nyomás marad az eredeti, ami nagyobb mint `p_0+p_(h1)`, ezért a vizszint lejjebb megy.
Módosítva: 8 éve
1