Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika ellenőrzés

Főoldal » Középiskola » Fizika
673
Sziasztok! Megcsináltam egy pár beadandó feladatomat, és mivel fontos, hogy ezek jól sikerüljenek, szeretném ha valaki letudná ellenőrizni :)
1. Egy expander 10 N erő hatására 2,5 cm-t nyúlik meg.
a) Mekkora a rugóállandója?
K=F/x=10/0,025=400N/M
b) Mekkora a megnyúlása 250 N hatására?
x=F/K=250/400=0,625m=62,5cm
c) Mekkora erő hatására nyúlik meg 0,4 m-rel?
F=K*x=400*0,4=160N

2. Vízszintes talajon 5 kg tömegű test nyugszik. A test és a talaj között a tapadási súrlódás együtthatója 0,09. Mekkora (talajjal párhuzamos) erő szükséges a test megindításához?
m=5kg
π0=0,09
g=10m/s^2
F=?
F=π0*m*g=0,09*5kg*10m/s^2=4,5 N erő szükséges hozzá.

3.
Egy 1,5 m sugarú körpályán mozgó test 4 s alatt 20 fordulatot tesz meg. Mekkora a fordulatszáma, a periódusideje és a kerületi sebessége?
r=1,5m
Δt=5s
ΔZ=20
5s=20 fordulás
1s=20/5=4
Tehát a fordulatszám: n=4 /1s
1 fordulathoz negyed másodperc szükséges.
T=1/n -> 1/4=0,25 s
Vker=r*ω=r*(2n/T)=1,5*(6,28/0,25s)=37,68 m/s
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, periódusidő, fordulatszám, Newton, erő, rugóállandó, expander, kerületisebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Jó mind. Néhány megjegyzés:

2) A tapadási súrlódás együttható jele nem `π_0`, hanem `μ_0`
3) Az, hogy "5s=20 fordulás", az eléggé szerencsétlen jelölés, mert az idő nem lehet egyenlő egy darabszámmal. Alatta főleg, hogy "1s=4"... brrr. Írj inkább kettőspontot az egyenlőség jel helyett:
5s: 20 fordulás
1s: 20/5=4 fordulás

Aztán a fordulatszám mértékegysége nem /1s, hanem 1/s:
`n=4 1/s`

Az utolsó sorban pedig 2n-et írtál 2π helyett (de helyesen 2π-vel számoltál)

Pontosan nem ellenőriztem a szorzás-osztásaidat, de nagyságrendileg mind jó.
0