Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szivattyú hatásfok

Főoldal » Középiskola » Fizika
1200
Egy 2kW-os szivattyúval óránként 16m^3 vizet 18 m magasra nyomunk fel. Mekkora a szivattyú hatásfoka?

Így számoltam ki, le tudná valaki ellenőrizni?

*hatásfok jele* n= ehasznos/ebefektetett = 18/16 = 1,125 n
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hatásfok, szivattyú
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Isten adná, ha a hatásfok lehetne nagyobb, mint egy.
0

Egyébként nem.

Úgy kell kiszámolni, hogy fogod a vizet, aminek kiszámolod a helyzeti energiáját h=0 méteren (Ez ugye 0, mert Ehelyzeti=mgh, és a szorzat 0, ha valamelyik tényezője 0), aztán kiszámolod 18 méteren is.

A víz sűrűsége nagyjából 997kg/m³, így 16 m³ víz tömege (16 m³)(997kg/m³)=15952 kg (tehát m=15952 kg). A g értéke a felszínen nagyjából 9,81 m/s² (g=9,81). Az h pedig 18 méter (h=18m).

Mivel a helyzeti energia megegyezik a tömeg, a nehézségi gyorsulás és a magasság szorzatával, ezért E=15952kg*(9,81m/s²)*18m=2816804,16 kg*m²/s²=2816804,16 Joule

A feladatban megadott összes munka p*t= 2kW*1h=2kWh, ez 7,2 millió Joule, mert Wh és Joule között 3600 a váltószám (1 wattsecundum = 1 Joule).

A hatásfok a hasznos munka és a befektetett munka hányadosa, vagyis 2816804,16/7200000 = 39,11228%
Módosítva: 8 éve
0