Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugóállandó kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Fizika
15085
Egy rugóra függesztett 40 g tömegű test rezgéseinek periódusideje 0,8 s. Mekkora a rugó rugóállandója?

Valaki tudna segíteni, hogyan kell ezt megoldani? :) Kerestem az interneten hogyan kell a rugóállandót kiszámítani, de nem igen tudok kiigazodni rajta.
Ezeket a képleteket találtam:
F= Dx (ez mit jelent ez a Dx?)
D= mg/x (ezt sem értem :()
Δx/Δm = g/d (és mily meglepő, ezt sem)
Fogalmam sincs melyik micsoda, és miként kellene behelyettesíteni.

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, periódusidő, rugóállandó
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
T = 2π m/D ,
ahol T a periódusidő (s-ban), m a tömeg (kg-ban) és D a rugóállandó (vagy direkciós állandó).
Helyettesítsd be és megkapod :)
Módosítva: 8 éve
0

Ez nem a feladat megoldása, de kérdés volt ez is leirtam mit jelent ez a képlet F= Dx ebben a képletben F = erőt jelenti, D = direkcios állando és x = rugo megnyúlása a (zérusponttol), szoval át kell rendezni a képletet

D = maga a kérdés = >> szoval D re kell rendezni D = F/x ennyi lett volna az egész
Módosítva: 6 éve
1