Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1005
Egy család a Balatonnál tölti a hétvégét. Budapestről indulva, majd oda visszaérkezve 240 km távolságot tesznek meg. Az autójuk 100 km-en 6,5 liter benzint fogyaszt. Hány kilogramm szén-dioxidot kizártnak a benzin égésével a környezetbe?
(A számításnál tételezzük fel, hogy a benzin kizárólag C₇H₁₆ összegképletű vegyületből (heptán) áll. A benzin (heptán) sűrűsége 0,68 g/cm³.)
1) Mekkora térfogatú benzin fogyott el az út alatt?
2) Mekkora tömegű benzin fogyott el?
3) Mekkora ennek a benzinnek az anyagmennyisége?
4) Írd fel az égés reakcióegyenletét!
5) Mekkora anyagmennyiségű szén-dioxid keletkezett?
6) Mekkora tömegű ez a szén-dioxid?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Térfogat, tömeg, anyagmennyiség, reakció, reakcióegyenlet, szén-dioxid
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel az autó 100 km-en 6,5 litert fogyaszt és 240 km-t tesznek meg, így a fogyasztás
1) `V = (240 km)/(100 km) · 6,5 l = 15,6 l`
2) `m = ρ · V = 0,68 (kg)/(dm^3) (=0,68 g/(cm^3 )) · 15,6 (l = dm^3) ∼ 10,6 kg`
3) `C_7H_16` moltömege `7·12 g+16·1 g =100 g`
így 10600 g 106 molnak felel meg
4) `C_7H_16 + CO_2 = 7·CO_2 +8·H_2O`
5) 1 mol benzin égésekor 7 mol `CO_2` keletkezik
6) 1 mol `CO_2 = 44 g`, így 106 mol benzin esetén 106·7·44 g a tömeg `= 32,648 kg`
0