Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kijelentéskalkulussal bebizonyítani az alábbi azonosságot?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
512
A következőről lenne szó: `A\cap (A\cup B) = A`
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom pontosan, mi az a ,,kijelentéskalkulus'', de Boole-algebrával:

A ∩ (A ∪ B) =
[mivel ∪ disztributív ∩-ra nézve]
= (A ∩ A) ∪ (A ∩ B) =
= A ∪ (A ∩ B) =
[ebből az elnyelési törvény alapján már készen lennénk, de levezetem:]
= (A ∩ U) ∪ (A ∩ B) =
[szintén a disztibutivitás miatt, csak visszafelé]
= A ∩ (B ∪ U) =
= A ∩ U =
= A
[ezt kellett bizonyítani]

Persze U az univerzális halmazt jelöli
0