Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat körmozgás témában

Főoldal » Középiskola » Fizika
826
A Holdat vizsgáló szovjet műholdat, a Luna-et 1966. 03. 31-én indították útjára. A műhold átlagosan 178 perc alatt kerülte meg a Holdat. A gravitációs állandó 6,67×10^-11( a minusz 11.en) Nm^2/kg^2, a Hold tömege 7,344*10^22 kg, a Hold sugara 1738 km.
A) A műhold pályáját kör alakúnak feltételezve a Hold felszíne felett milyen magasságban keringett?
B) Mekkora volt a keringési sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály, A B része menne ha az A-t ki tudnám számolni
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a Hold sugara: R=1738 km = 1,738·10⁶ m
a keringés sugara: r = R+d (d a magasság a Hold felett, az a kérdés)
a Hold tömege: M=... (nem írom le újra, írd le)
a műhold tömege: m (nincs megadva! Nem baj... írd oda, hogy nincs megadva, remélhetőleg kiesik)

a ravitációs állandó: G = ... (nem írom le újra, írd le)

a keringési idő: `T = 178\ "perc" = 178·60\ s = ...\ s` (számold ki)
ennyi idő alatt egy teljes kört, tehát 2π szöget tesz meg.
a szögsebesség: `ω = (2π)/T=... 1/s` (számold ki)

Ekkora gravitációs erő hat a műholdra:
`F = G·M·m/r^2`

A körmozgáshoz pedig ekkora centripetális erő kell:
`F_"cp"=m·ω^2·r`
Ezt az erőt a gravitáció szolgáltatja:
`m·ω^2·r= G·M·m/r^2`
`ω^2·r= G·M/r^2` (kiesett az `m` szerencsére)
`r^3= G·M/ω^2` (kiesett az `m` szerencsére)

A jobb oldalon minden adat ismert, be kell helyettesíteni.
Aztán köbgyököt vonsz, végül `d=r-R` adja a választ.
0