Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia Házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
780
700 g 16%-os mész oldatban szén dioxid gázt buborékoltatnak! Számítsuk ki a keletkező Kálcium Karbonát tömegét és mól számát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha belefújunk a meszes vízbe az zavarossá válik. A meszes víz desztillált vizet (H₂O) és kalcium-hidroxidot (Ca[OH]₂) tartalmaz. Kilégzéskor szén-dioxidot (CO₂) viszünk az oldatban. Ezért a következő reakció játszódik le: Ca[OH]₂+CO₂=CaCO₃+H₂O
Tehát tiszta víz (H₂O) és vízben oldhatatlan, finom eloszlású kalcium-karbonát (CaCO₃) keletkezett a kalcium-hidroxid és a szén-dioxid reakciója során. A kalcium-karbonát oldhatatlansága okozza a zavarosságot a vízben.
700g 16m/m%-os oldatunk van. A tömegkoncentráció kiszámítása a következő: m/m%=moa/mo×100. Ahol az moa az oldott anyag tömege, az mo pedig az oldat tömege. Behelyettesítve, majd elvégezve az egyenletet, kijön, hogy 112g mész van feloldva a vízben. A Ca[OH]2 moláris tömege 74g, tehát 112:74=1,5mol Ca[OH]2 van az oldatban. A reakció során 1-1mol kiindulási anyagból 1-1mol anyag keletkezik. 1,5mol kiindulási anyag esetén 1,5mol anyag keletkezik (feltéve, hogy 1,5mol, azaz 66g CO2-t juttatunk az oldatba). Tehát ha 1mol CaCO3 tömege 100g, akkor 1,5mol tömege 150g.
Összefoglalva 1,5mol, azaz 150g CaCO3 keletkezik.
0