Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3 kémia feladat.

Főoldal » Középiskola » Kémia
620
Sziasztok!
Segítenétek megoldani ezt a 3 kémia feladatot? Nagyon szükségem lenne a helyes megoldásaikra!
Hálás lennék értük,nagyon!

Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, feladatok, s.o.s
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1)
Ionrács jellemzői sorban:
benne lévő atomokat ionos (elsőrendű) kötés, molekuláit elektrosztatikus vonzóerő
változó
olvadékuk, vizes oldatuk kitűnően vezetik
NaCl/nátrium-klorid/konyhasó

Molekularács jellemzői sorban:
benne lévő atomokat kovalens, a molekulákat dipólus-dipólus/diszperziós/hidrogénkötés (másodrendű)
alacsony
rossz vezetők
CH4/metán


2) Avogadro gázokra vonatkozó törvények alapján az azonos anyagmennyiségű gáz 25°C-on és standard légköri nyomáson azonos térfogatot tölt ki. 1mol 24,5dm3-t.
Szobahőmérsékleten (20°C-on) azonban csak 24dm3. A nitrogénatom moláris tömege 14g, a molekuláé pedig 28g. A moláris tömeg ismeretében kiszámíthatjuk az anyagmennyiséget:
n=m/M, ahol az n az anyagmennyiséget, az m a tömeget, az M pedig a moláris tömeget jelöli.
x=70/28=2,5mol
Mivel 1mol térfogata 24dm3, ezért 2,5mol térfogata 2,5×24dm3=60dm3
1

A képen látható felülről lefelé a molekula modellje, a képlete, a hétköznapi neve, a szerkezeti képlete és a kötés alakja.
0