Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

T. tz 4

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1155
Egy négyzet alapú gúla minden oldaléle 5,2 cm az alapéle pedig 4 cm hosszúak, add meg a gúla felszínét,térfogatát.készíts szemléltető ábrát illetve testhálózatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A gúla térfogata: V=T*M/3, ahol T az alapterület, M test magassága.
M kiszámolható Pitagoras tétellel. Az átfogó: 5,2 cm, az egyik befogó az alap átlójának fele, míg a másik befogó a test magassága lesz. Az alap átlója:  4²+4² =4* 2 =~5,657 Ennek a fele: 2* 2 !
M²=5,2²-(2* 2 
M²=5,2²-4*2=19,04
M= 19,04 =~4,363
Alapterület: T=4*4=16
V=T*M/3=16* 19,04 /3=23,27 (cm³)

Felszín: A=Talap+4*Tháromszög
Alapterület:
Talap=4*4=16(cm²)
A háromszög területét kiszámolhatjuk a kerületből (Hérón képlet):
Tháromszög= s*(s-a)*(s-b)*(s-c) , ahol s a háromszög kerületének fele!
s=(5,2+5,2+4)/2=7,2 (cm)
Tháromszög= 7,2*(7,2-5,2)*(7,2-5,2)*(7,2-4)[gyok]=[gyok]92,16 =9,6 (cm²)
A=16+4*9,6=54,4 (cm²)

Ha nem baj, akkor a rajzolást már Rád hagynám. :)
1