Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek PLS!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
552
Harminchat törve x = 6 ötöd(bocsi de nem tudom hogy kell tört számot írni) :)
5*(2-3b)-3*(2b-3)

x+12=5x-16

( |x|-2)=3
Légyszíves ecsak EGYSZERŰEN!
Semmit nem fogok érteni ha leírjátok mindenféle módon csak nem egyszerűen. Már nagyon sokszor volt ilyen!!!
Csak a példa és a megoldása levezetve normálisan.
NEM KELL ELMAGYARÁZNI!!
Előre is köszi a segítségeket :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
36/x=6/5 mindkét oldalt megszorzom x-szel
36=6*x/5 mindkét oldalt osztom 6-tal
x/5=6 mindkét oldalt szorzom 5-tel
x=30

5*(2-3b)-3*(2b-3)=10-15b-6b+9=19-21b

x+12=5x-16 minden két oldalból elveszek x-et
12=4x-16 mindkét oldalhoz hozzáadok 16-ot
28=4x mindkét oldalt osztom 4-gyel
x=7

|x|-2=3
kétfelé kell venni a feladatot
x≥0 esetén simán elhagyható az abszolút érték jel.
x-2=3 mindkét oldalhoz hozzáadok 2-t
x=5, mivel a kezdeti feltételnek (x≥0) ez megfelel, így ez megoldása a feladatnak.
x<0 esetén -1-gyel szorozni kell, hogy elhagyhassuk az abszolút érték jelet.
-x-2=3 mindkét oldalból kivonok 3-mat
-x-5=0 mindkét oldalhoz hozzáadok x-et
x=-5 ez is jó megoldás, mert belefér az x<0 feltételbe.

Elég egyszerű volt? Érthető?
Módosítva: 8 éve
1