Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS geometria

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
605
Bizonyítsuk be, hogy ha az ABCD trapéz AD alapján van olyan E pont, amelyre az ABE, BCE és a CDE háromszögek kerülete egyenlő, akkor BC=1/2 AD.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Mivel ABE és BCE kerülete egyforma, ezért AE+AB = CE+CB (és EB közös oldal), ami azt jelenti, hogy az A valamint a C pontok is azon az ellipszisen vannak, aminek fókuszpontjai E és B.
Legyen az EB felezőpontja F. Ha az `vec (EA)` félegyenest középpontosan tükrözzük az F pontra, akkor egy B pontból induló, EA-val párhuzamos félegyenest kapunk. Ez éppen a `vec (BC)` félegyenes lesz. Sőt, mivel az F pont az ellipszisnek tükörközéppontja, az EA szakasz tükörképe a BC szakasz. Vagyis azonos hosszúak. Ekkor persze AB=EC is igaz, és mivel a a szögek is egyformák (váltószögek), az ABE és BCE háromszögek egybevágóak.

Ugyanígy lehet belátni a BCE és CDE háromszögekről (egy E és C fókuszpontú ellipszis felhasználásával), hogy egybevágóak.

Ez pedig azt jelenti, hogy az E pont felezi az AD szakaszt, és AE=DE=BC, vagyis BC=1/2 AD.
1