Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! MOST KÉNE....

339
Amerika miért a gazdasági, politikai és katonai nagy hatalma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
Nem tudom, hogy aktuális-e még, de válaszok :)
A világgazdaságban betöltött vezető szerep a világkereskedelmi vezető pozícióval is összekapcsolódott.
Az 1970-es években épült meg New Yorkban - a kereskedelmi és pénzügyi élet központjában - a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center), amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás pusztított el.
A ’70-es években a nemzetközi kereskedelem szinte kizárólag az árucikkek forgalmát jelentette. A 21. században a nemzetközi kereskedelem az árukereskedelem mellet kibővült a szolgáltatáskereskedelemmel. Ez lényegében a termékek, tőke, személyek és információk nemzetközi mozgásával kapcsolatos szolgáltatásokat jelenti. Például egy külföldi termékhez kapcsolódó szállítási, biztosítási és karbantartási költségeket jelentheti. Vagy a külföldi szakértők díjazását, nemzetközi adatszolgáltatási díjakat, tőkemozgással kapcsolatos adminisztratív tevékenységet stb.
Az Egyesült Államok a pénzügyi szektor vezető országa. Az USA dollár pénzügyi szerepe meghaladja az USA világgazdasági súlyát. A valutatartalékok 60%-a USD-ben van, a spekulációs üzletek 80%-a az USD árfolyamváltozásain alapszik. Vezető szerepe van a New York-i Értéktőzsdének, amely a bejegyzett cégek száma és a forgalma alapján az első helyen van.
Az értéktőzsdék alakulását a Down Jones ipari átlagindex (Dow Jones Industrial Average) erősen befolyásolja. Értékét 30 USA-ban alapított cég tőzsdei állapota alapján számolják.
A második világháborút követő hidegháborús időszakban a világ kétpólusúvá vált, az egyik oldalon a kommunista Szovjetunió, a másikon a demokratikus Egyesült Államok. Ez – a gazdaságban elfoglalt vezető szerepe mellet – felértékelte az USA politikai és katonai helyzetét. Ezt bizonyította a NATO (Észak-atlanti Szerződés Szervezete) katonai szövetség létrehozása is 1949-ben. Az alapító okiratban a tagállamok megfogalmazták céljukat, minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében. A hidegháborús fegyverkezési verseny nagymértékben megnövelte az USA katonai potenciálját. A Szovjetunió széthullását követően az USA maradt az egyetlen nagyhatalom. Ezzel párhuzamosan felértékelődött az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezet) szerepe. Ez mutatkozott meg az 1991-es Öböl-háborúban, ahol a kicsi, de hatalmas kőolajkinccsel rendelkező Kuvaitot Irak lerohanta. Az USA az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával legyőzte Irakot.
Az ezredfordulóra megerősödő nemzetközi terrorizmus gyakori célpontja lett a fejlett világot megtestesítő USA. A legsúlyosabb terrortámadás 2001. szeptember 11-én a new york-i WTC elleni merénylet volt, amely megindította az amerikai kormányzat terrorizmus elleni hadjáratát. De elindítója lett az iraki háborúnak. (Az amerikai inváziót az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem engedélyezte, de az amerikai közvélemény sokáig támogatta.)
A támadás hátterében stratégiai célok is meghúzódnak, hiszen óriási szén-hidrogén készletek vannak Iránban, amely vezető szerepet biztosított volna az USA-nak az energetikai szektorban.
2010. augusztusában az amerikai csapatok kivonultak az országból, ötvenezer katona még maradt, de az ő feladatuk már csak a kiképzés és a tanácsadás.
0