Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
604
Sok egyforma gúlád van amelyek alapéle 2cm magassága 4cm.ezekből tornyot kell építeni
Hány db gúlát kell felhasználni egy 16cm magas toronyhoz?
Mekkora a térfogata egy 20cm magas toronynak?
Mekkora a felszíne egy 24cm magas toronynak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel egy gúla magassága 4 cm, így legalább 4 emelet kell, ahhoz, hogy az építményünk 16 cm magas legyen.
Bár nem volt megfogalmazva, hogy négyzet alapú gúláink vannak, vagy sem!
Feltételezem, hogy négyzet alapú a gúláról van szó! Mint az egyszeri Mekk-mester felülről kezdek építkezni. Így egy gúla szükséges a 4. emelethez. Ezt az egy gúlát 4 gúlával tudom alátámasztani (itt lehet kérdés, hogy a 4 gúla csúcsa önmagában megtartja-e az egyet, vagy kell még hozzá fejjel lefelé egy, hogy sikerüljön). Tehát a harmadik emeleten 4 db van. A négy gúlát már 9 gúlával tudom megtartani. A földszinthez pedig 16 gúla szükséges. Összesen 16+9+4+1 db gúlára van szükségünk. Ez összesen: 30db!

A 20 cm-es toronyhoz már 30+25=55 db gúlára van szükségünk.
1 gúla térfogata: V=(2*2*4)/3=16/3 (cm³)=~5,33 (cm³)
A teljes test térfogata: 55*16/3=880/3 (cm³)=~293,3 (cm³)

A 24 cm-es toronyhoz már 55+36=91 db gúlára van szükség.
A kérdés, hogy csak a kis gúlák összes felszíne kell, vagy az épített testet felszíne kell.
A kis gúlák felszíne: A=T+P T=2*2=4 P=4*(2* 17 /2)=4 17  =>
A=4*(1+ 17 ) => 91*4*(1+ 17 ) =>A=364*(1+ 17 )=~1864,81 (cm²)
0