Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szoveges egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
515
Valaki segitene levezetessel legyszives? Kepet csatolok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Azt tudni kell a húrtrapézról, hogy két-két szöge, melyek az alapokon fekszenek egyenlőek, illetve azt is tudjuk, hogy a szárakon fekvő szögek 180°-ra egészítik ki egymást.
Tehát felírhatjuk rögtön: α+β=180° => α=180°-β
A feladat meghatározásából pedig az alábbi egyenletet írhatjuk fel:
α-5°=4*β
Az előző egyenletből α-t behelyettesítem ebbe az egyenletbe:
(180°-β)-5°=4*β
180°-β-5°=4*β
175°=5β
β=35° => α=145°
0