Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmak

2751
Anschluss, erőszakmentes ellenállás, pártállam, kisantant, Dawes-terv, fasizmus, kollektivizálás, személyi kultusz, zsidóüldözés, korporatív allam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Anschluss: 1938. március 12-én Németország bevonul Ausztriába, ahol másnap elfogadják a függetlenség megszűnését. Németország bekebelezi Ausztriát és ezzel növeli a területét, és később ennek mintájára a Szudétavidéket, részben Csehszlovákiát emészti fel (a másik részét mi kaptuk meg), még később Lengyelországot rohanja.
erőszakmentes ellenállás: más néven passzív ellenállás (egyik legkiemelkedőbb alakja Mahátma Gandhi). A hatalommal szembeni politikai cselekvésforma, ahol az együttműködést elutasítják, illetve az állam megszabta előírásokat nem teljesítik.
pártállam: Politikai hatalmi rendszer, ahol a demokratikus kontrollok nélkül egy párt gyakorolja a hatalmat. Egyfajta diktatúra.
kisantant: 1921-1938 között fennálló katonai és politikai szövetség. Tagjai: Csehszlovákia, Jugoszlávia, Románia. Főleg a magyar revizionista törekvések, valamint a Magyar Királyság ellen.
Dawes-terv: Weimari köztársaság I. Világháború utáni időszakban a háborús jóvátétel ügyét rendező terv.
fasizmus: egy radikális tekintélyuralmi nacionalizmus formája. A fasiszták az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekedtek, adott esetben más népek, vallások kárára, akár azok fizikai kiirtásával is.
kollektivizálás: államosítás, a magántulajdonban álló javak illetve a rájuk vonatkozó vagyoni értékű jogok közös (állami) tulajdonban vétele egyoldalú jogi aktussal, ellentételezés nélkül.
személyi kultusz: egy vezér, vagy politikus esetleg államilag kikényszerített rajongásszerű szolgai tisztelete. Ez irányulhat akár egy kis közösség vezetője, vagy akár egy ország államfője felé is
zsidóüldözés: antiszemitizmus, a zsidó vallású, zsidó nemzetiségű emberek elüldözését vagy kiirtását jelenti.
korporatív állam: együttműködő, testületi állam, gyakorlatig a fasiszta Németország és Olaszország gazdasági berendezkedését takarja, ahol a magángazdaság erős állami kontroll mellett működik, szemben a Szovjetunió kollektivizálásával, ahol a magántulajdon "beszántásra" került.

forrás: hu.wikipedia.org
Módosítva: 5 éve
0