Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
3953
Egy domb tetején 20 m magas kilátótorony van. Egy völgy egy pontjából a kilátó alja 47, 5°, a teteje 50, 2°-os emelkedési szögben látszik. Mekkora utat tesz meg a varjú, amely a völgy ezen pontjából a kilátótorony tetejére egy egyenes mentén repül?
A válaszokat előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy a torony magassága 20 m. Azt is tudjuk, hogy egy bizonyos pontból milyen szög alatt látszik a torony alja és teteje. Amit nem tudunk, de majd kiszámoljuk, hogy milyen magas a domb és milyen messze vagyunk a toronytól légvonalban.
Fel tudjuk írni a következőt:
tg47,5°=x/y, ahol x a domb magassága, y a megfigyelő pont és torony távolsága légvonalban.
Azt is fel tudjuk írni, hogy
tg50,2°=(x+20)/y
I) x/tg47,5°=y
II) (x+20)/tg50,2=y
A két mennyiséget egyenlővé tudjuk tenni:
x/tg47,5°=(x+20)/tg50,2° szorozzunk keresztbe
tg50,2°*x=tg47,5°*(x+20)
1,2*x=1,09*x+21,83
0,1*x=21,83
x=200,37 (m)
De ez csak a domb magassága.
Légvonalban a távolság 200,31/tg47,5°=y => y=183,61 (m)
A repülési távolság:
c= 220,37²+183,61² , ahol c a repüléssel megtett út hossza.
c=286,84(m)
Módosítva: 8 éve
0