Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kikötések

4080
Melyik egyenletnél hogyan kell kikötést csinálni? Merre áll a kacsacsőr? (abszolútértékes, exponenciális, logaritmusos, gyökös, trigonometrikus)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kikötést mindig olyan művelet esetén írunk, amit bizonyos számokkal nem tudunk elvégezni, erre a klasszikus példa az, hogy 0-val nem tudunk osztani, vagyis ha az egyenletben 1/x van, akkor a tört nevezője nem lehet 0, tehát ezt írjuk fel: x≠0. Értelemszerűen ha a tört nevezőjében nem x van, hanem valami más, például 1/(3x+8) esetén, akkor ezt írjuk fel: 3x+8≠0, és ezt ugyanúgy oldjuk meg, mint általában az egyenleteket, vagyis mérlegelvvel, ekkor ezt kapjuk: x≠-8/3.

Ilyen esetekben nem tudunk műveletet elvégezni:
-0-val nem tudunk osztani, tehát 1/x esetén x≠0
-negatív számból nem tudunk páros gyököt (négyzetgyök, 4. gyök, stb.) vonni, tehát √x esetén x≥0. Páratlan gyökszám esetén nincs ilyen probléma.
-a (tanult) trigonometrikus függvények esetén tg(x) 90°-nál, ctg(x) pedig 0°-nál, illetve ezek 180°-onkénti eltoltjainál nem értelmes, tehát
tg(x) esetén x≠90°+k*180°, radiánban (π/2)+k*π, ahol k egész szám
ctg(x) esetén x≠0°+k*180°, radiánban 0+k*π, ahol k tetszőleges egész.
Valójában ezek a kikötések abból az azonosságból fakadbak, hogy tg(x)=sin(x)/cos(x) és ctg(x)=cos(x)/sin(x), és ezen törtek nevezőit kell vizsgálni, hogy mikor lesznek 0-k (lásd fent).
-negatív szám logaritmusát nem tudjuk venni, így log₂(x) esetén x>0
-ha a logaritmus alapjában van az ismeretlen, például logx5, akkor a logaritmus definíciója szerint az alap nagyobb 0-nál, de nem 1, tehát itt két kikötést kell felírnunk; x>0 és x≠1.

Ezek az alapok, amiket mindenképp kell tudni. Lehetnek speciális függvények, mint például xx, itt azt kötjük meg, hogy x pozitív, mivel negatív számokra csak speciális esetben venne fel értéket a függvény.

A fentiekben az értelmezési tartomány szerint tettük meg a kikötést (vagyis hogy x helyére milyen szám nem írható, mivel nem lenne a művelet elvégezhető), azonban a függvény értékkészelete szerint is tehető kikötés, ehhez azt kell vizsgálni, hogy az egyenlet bal és jobb oldalán található kifejezések milyen értékeket vehetnek fel; például a

√x = -x egyenlet esetén √x csak nemnegatív számokat vehet fel, emiatt az egyenletnek csak úgy lehet megoldása, hogyha a jobb oldal értéke is nemnegatív, tehát ezt írjuk fel: -x≥0 erre 0≥x adódik. Ráadásul, ha ezt a kikötést összevetjük a √x-re írt kikötést (x≥0), azt kapjuk, hogy x értéke egyféle lehet, és az az x=0. Ha ez nem megoldása az egyenletnek, akkor semmi, már pedig látjuk, hogy megoldása lesz, tehát az egyenletnek egyetlen megoldása van, az x=0.
0