Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok egyenlettel Ellenörzéssel S.O.S

Főoldal » Általános iskola » Matematika
601
39 a b c
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
39a) Tegyük fel, hogy a ládákba x kg alma fér, ekkor összesen 95*x+28 kg almát szedtek össze, értékesítésre 72x+240 kg-nyi került, ez értelemszerűen kevesebb, mint az előző kifejezés értéke, tehát ezt az egyenlőtlenséget tudjuk felírni:

95x+28 > 72x+240, kivonunk 72x-et és 28-at:
23x > 212, végül osztunk 23-mal:
x > 212/23 =~ 9,2, így ha egész számú kg alma volt a ládákban, akkor legfeljebb 9 kg lehetett (ezen kívül 8,7,6...,1 kg).

b) Ha a harmadik kosárban x kg volt, akkor az első kosárban x-10, a másodikban x+25 kg. Ha elvégezzük az átpakolásokat, akkor mindegyik kosárban x+5 kg-nyi burgonya lesz, ez azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hogy eredetileg mennyi burgonya volt a kosarakban, csak annyiban befolyásoló tényező, hogy "negatív burgonya" nem lehet, tehát a harmadik kosárban legalább 10 kg-nyi burgonyának kell lennie, ekkor az első üres (ha pedig üres kosarat sem engedünk meg, akkor több, mint 10 kg volt a harmadik kosárban).

c) Ha az első szög nagysága x, akkor a második szög 2x+10° nagyságú, a harmadik pedig 2x-20°-os. Tudjuk, hogy tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért ezt az egyenletet tudjuk felírni:

x + 2x+10° + 2x-20° = 180°, összevonunk:
5x-10° = 180°, hozzáadunk 10°-ot:
5x = 190°, végül osztunk 5-tel:
x = 38°, tehát az első szög 38°-os, a második 2*38°+10°=86°, a harmadik 86°-30°=56°, ezek összege tényleg 180°, tehát jól számoltunk.
1