Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorba rendezési probléma

Főoldal » Középiskola » Matematika
780
Öten cirkuszba mennek, de út közben ketten összevesznek, így nem akarnak egymás mellé ülni, másik két barát viszont mindenképpen egymás mellett akar helyet foglalni. Hányféleképpen tudnak egymás mellett levő öt székre leülni?
Válaszokat előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nevezzük el a székeket a, b, c, d és e székek! Az embereknek pedig az 1, 2, 3, 4 és 5 számokat adjuk. 1 és 2 összeveszett, 3 és 4 pedig mindenképpen egymás mellett szeretne ülni. Tételezzük föl, hogy 3 és 4 az a és b széken ülnek. Ebben az esetben a következő lehetőségek vannak: 34152, 34251, 43152, 43251. Ha 3 és 4 a b és c széken ülnek akkor a következőképpen foglalhatnak helyet: 13425, 13452, 14325, 14352, 23415, 23451, 24315, 24351. Ezeket a lehetőségeket szorozni kell kettővel, mert ülhetnek pont a fordított sorrendben, tehát (4+8)×2=24. Ennyi módon foglalhatnak helyet, ha az összeveszett pár és a ragaszkodó pár tagjait megkülönböztetjük.
0

A fenti megoldási módszer jó (nagy vonalakban biztosan, mivel csak annyira néztem át), csak nagy szépséghibája, hogy egyrészt megeshet, hogy kimaradnak esetek, így azok nem kerülnek megszámlálásra, másrészt ha nem 5-en, hanem mondjuk 10-en lennének, akkor számolhatsz napestig.

Adok egy másik megoldási módot, hátha azt tudod a későbbiekben hasznosítani; legyen az öt ember A;B;C;D;E, ahol A;B összevesztek és D;E haverok. Mivel csak az ülésrendre vagyunk kíváncsiak, arra nem, hogy egymás után hányféleképpen ülhetnek le, ezért rögzítsük azt a sorrendet, hogy először A és B, aztán C, utána D, végül E foglal helyet. Először ültessük le A-t és B-t egymás mellé (nem baj, hogy össze vannak veszve, a többiek megpróbálják ezt korrigálni), így C-nek 3 lehetősége van leülni; vagy A mellé ül, vagy B mellé, vagy kettejük közé. Érthető okokból D-nek már 4 lehetősége lesz leülni, viszont E mindenképp D mellé akar ülni, így neki 2 lehetősége van. Összesen 3*4*2=24 lehetőséget tudtunk megszámolni, de ez csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor A jobbján ül B, persze ha fordítva ülnek, akkor szintén ugyanennyit számolunk meg, tehát 48-féle ülésrendet találtunk.
A számolás közben nem foglalkoztunk azzal, hogy A és B közé mindenképp kerüljön ember, így azokat is megszámoltuk, amikor A és B egymás mellett maradttak. Szerencsére azokat sem nehéz megszámolni, hogy hány esetben maradnak egymás mellett a marakodók; C 2-féle helyből választhat, D 3-féléből, E-nek megmarad a 2 választása, tehát 2*3*2=12 esetben nem kerül A és B közé senki, ugyanennyi esetben nem kerül B és A közé senki, tehát a fenti 48 esetből 24 "rossz", így 48-24=24 esetben fog minden feltétel teljesülni.

Látható, hogy ugyanaz a végeredmény jött ki, mint az előző számítás esetén, tehát a fenti gondolatmenet is helytálló, de csak "kis számok esetén" fog emberi időben eredményhez juttatni minket.
Módosítva: 8 éve
0