Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika - Vektorok

Főoldal » Középiskola » Matematika
603
Én ezeket sose értettem igazán. Ha valaki tud rajtam segíteni annak őrök hálám. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. feladat
a) MN vektor koordinátáját úgy számoljuk ki, hogy a második pont koordinátájából kivonjuk az elsőt, tehát 1--3=4, -8-4=-12, tehát MN(4;-12)
b) Felezőpontot úgy számolunk, hogy összeadjuk a két pont koordinátáját és elosztjuk kettővel. -3+1=-2/2=-1, 4+-8=-4/2=-2, tehát F(-1;-2).
c) Ehhez a függvénytáblában megvan a képlet, én ehhez mindig felrajzolom az ábrát és az alapján oldom meg. (Osztópont koordinátái) x=(2*-3+1*1)/(1+2)=-1.6666, y=(2*4+1*-8)/(1+2)=5.3333, tehát P(-1.6666; 5.3333).
d) Az MN vektor koordinátáit már kiszamoltuk, a hosszát pedig úgy kapjuk meg, hogy a koordináták négyzeteinek összegeiből gyököt vonunk. MN hossza=  4^2+(-12)^2 = 160 
e) Itt nem értem mit kérdez, az én fogalmaim szerint a d és az e ugyanaz, tehát erről valaki okosabb majd ír valamit.
0

φφ2. feladat
a) a(-3;5)+b(2;0)=(-3+2;5+0)=(-1;5)
c(7;-4)-a(-5;5)=(7--5;-4-5)=(2;-9)
2b(2;0)-3a(-3,4)=(2*2-3*-3;0-3*4)=(13;-12)
a(-3;5)*c(7;-4)=(-3*7;5*-4)=(-21;-20)
b) A b vektor az x tengelybe esik. Ezt igazából annyira nem tudom, mi nem csináltunk ilyen feladatot, de a függvénytáblában találtam egy olyan képletet, hogy tgφ=m. Az m a meredekség, amit talán úgy számolunk, hogy x/y, tehát itt -0.6. Így az egyenletből 30.9637 fok jön ki végeredménynek.
c) c(7;-4), ahogy aze lőző feladatban az MN vektor hosszát számoltuk úgy kell ezt is.  7^2+(-4)^2 =  65 
0