Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika!!! Sürgős !!! Köszi

Főoldal » Általános iskola » Fizika
607
Csatoltam képet is :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1) A víz fajhője 4180J/kg×K. A víznek a fagyáspontjáról, azaz 0°C-ról (273K-ról) kell felmelegednie a forráspontjáig, azaz 100°C-ig (373K-ig). Egyenes arányossággal kiszámítható:
Ha 1K melegedéshez 4180J-ra van szükség, akkor 100K melegedéshez 100×4180J=418000J energiára van szükség.

2) A közegellenállási erőt (folyadékba, vagy gázba merülő mozgást akadályozó erő) így számíthatjuk ki: Fk=k×δ×A×v². Tehát a súrlódási együttható szorozva a közeg sűrűségével szorozva az érintkező felületek nagyságával szorozva a test sebességének négyzetével. A súrlódás melegítő hatása kiszámítható a W=ΔE összefüggés alapján. Ahol a W az elvégzett munka (W=F×s, az erő és az erő kifejtésének időtartamának szorzata) a ΔE pedig a belső energia változás. Erre a folyamatra jó példa gyors puskagolyó, ami nagyon felmelegszik.

3) A gőzgép munkavégzése előtt ki kell számolnunk az eredő erőt: 6atm-1atm=5atm=5×101kpa=505kpa. A kifejtett erő egyenlő a kifejtett nyomás és a nyomott felület szorzata (F=p×A). A kifejtett erő 505kpa=505000pa és 1500cm²=0,0015m² tehát 505000×0,0015=757,5N. A gőzgép által elvégzett munka egyenlő kifejtett erő és az egy löket által elmozdított dugattyú hosszának szorzatával (W=F×Δs). A Δs egyenlő 50cm-rel. 50cm=0,5m. W=F×Δs=757,5N×0,5m=378,75J munkát végez a gőzgép. Ez körülbelül 0,38kJ.

Remélem az utolsóban jól számoltam így este.
0