Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
860
Mekkora erőt kell kifejtenie a karhajlító izmunknak,ha egy 2 kg tömegű mérősűlyt tartun a kezünkben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Attól függ, milyen hosszú az alkarod, és milyen messze tapad a bicepszed a könyök környékén lévő forgástengelyhez képest.
Itt egy ábra:
http://session.masteringphysics.com/problemAsset/1838180/2/103739A.jpg

Egyébként az izomnak magát az alkart is tartania kell, annak súlyától is függ a dolog.

Mondjuk számoljunk ilyen adatokkal:
`d_"bicepsz"="2,5"\ cm`
`d_"alkar"=36\ cm"`
`m_"alkar"=1,1\ kg\ \ \ \ \ -> \ \ \ F_"alkar"=11\ N`
`m_"mérősúly"=2\ kg\ \ \ \ \ -> \ \ \ F_"mérősúly"=20\ N`

Az alkar súlypontja valószínű nem pont `d_"alkar"` felénél van, az alkari izmok miatt a könyökhöz inkább közelebb. Legyen mondjuk `d_"súlypont"=16\ cm`

És most már csak a forgatónyomatékokat (erő szorozva erőkar) kell felírni:

`F_"bicepsz"·d_"bicepsz" = F_"alkar"·d_"súlypont"+ F_"mérősúly"·d_"alkar"`
Minden erőkar cm-ben van megadva, egyforma mindegyik mértékegység, vagyis nem is muszáj átváltani őket méterbe. És a cm-t sem muszáj kiírni, lehetett velük egyszerűsíteni:
`F_"bicepsz"·"2,5"= 11\ N·16+ 20\ N·36`

Fejezd be... 300 N-nál több lesz...
1