Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két valós gyök

Főoldal » Középiskola » Matematika
641
x²-2px+p(1+p)=0
ki kéne számítanom p értékét úgy, hogy két egyenlő valós gyöke legyen, de nagyon nem értem miről van szó :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, gyök, valósgyök
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírod a megoldóképletet úgy, mintha p egy szám lenne, tehát a megoldóképletben a=1, b=-2p, c=p*(1+p), ekkor

x₁ = [2p+ (-2p)²-4*1*(p*(p+1)) ]/(2*1)

x₂ = [2p- (-2p)²-4*1*(p*(p+1)) ]/(2*1)

A feladat szerint ezek egyenlőek, tehát:

[2p+ (-2p)²-4*1*(p*(p+1)) ]/(2*1) = [2p- (-2p)²-4*1*(p*(p+1)) ]/(2*1)

Rendezés után ez marad:

(-2p)²-4*1*(p*(p+1)) = 0

Ebből egy másodfokú, majd egy elsőfokú egyenlet kerekedik, amit már meg lehet oldani.

A fenti "csúnya" egyenletet elkerülhetjük annak tudatában, hogy akkor lesz a két gyök egyenlő, hogyha a diszkrimináns (vagyis a megoldóképletben a gyökjel alatti rész) értéke 0, ekkor rögtön a fenti "szép" egyenlethez ugrunk.
1