Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani és mértani közép

Főoldal » Középiskola » Matematika
938
Két szám számtani és mértani közepének különbsége 24. Az egyik szám a 3. Mi a másik szám?

Odáig eljutottam, hogy (3+x)/2=Gyök(3x)+24 de nem jön ki jó másodfokú egyenlet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
x∈R, x≥0
(3+x)/2- 3*x =24 (jól írtad fel az egyenletet)
(3+x)/2-24=[gyok]3*x[/gyök]
3+x-48=2* 3*x 
x-45=2* 3*x 
x²-90x+2025=4*3*x
x²-90x+2025=12x
x²-102x+2025=0
x₁₂=(102± 10404-4*2025 )/2
x₁₂=(102±48)/2
x₁=(102+48)/2=75
x₂=(102-48)/2=27 hamis gyök, lsd ellenőrzés
Ellenőrzés
x=75: (3+75)/2=39,  3*75 =15 => 15+24=39
x=27: (3+27)/2=15,  3*27 =9 => 9+24=33
0

Majdnem ugyanaz a válaszom:
1