Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

?????

Főoldal » Középiskola » Matematika
867
Egy negyzet alapu szabalyos gula alapele 6cm, oldalele 5cm hosszusagu. Felszin,terfogat??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gúla felszíne az őt határoló síkidomok területének összege! Ez ugye áll az alapjából valamint a 4 db egyenlő szárú háromszögből. A=T+P, ahol T az alapterület nagysága P(alást) területe!
A feladat szerint a gúla alapja egy 6×6-os négyzet. Ennek a területe 6*6=36 (cm²)
A határoló háromszögek területéhez Pitagorasz-t kell segítségül hívni, mert ezzel tudjuk a háromszögek magasságát (m) kiszámítani!
m= 5²-(6/2)²  => m=4 (cm)
A háromszögek területe: (6*4)/2=12 (cm²).
A gúla felszíne: 36+4*12=84 (cm²)
A gúla térfogata: V=T*M/3, ahol T az alapterület nagysága, M a test magassága!
M-hez szükségünk van az egyik háromszög magasságára valamint az alap hosszának a felére!
M= 4²-(6/2)²  => M= 7 =~2,65 (cm)
V=((6*6)* 7 )/3=12* 7 =~31,75 (cm³)
0