Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
448
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha D csúcsból induló magasság vonalat behúzod, akkor kapsz egy kis szakaszt, aminek a hossza: (a-c)/2 => (5-2)/2 => 1,5! Eztán már meghatározhatjuk A csúcsnál lévő α szöget:
Az általános szabály szerint a derékszögű háromszögben (szög melletti befogó)/átfogó=cos α!
Tehát 1,5/2,5= cos α => cos α=0,6 => α=53,13°!
Mivel ez egy szimmetrikus trapéz, ezért azt kell tudni, hogy a száron nyugvó szögek 180°-ra egészítik ki egymást (ahogy az ábrán Te is jól bejelölted), valamint az alapokon lévő szögek egyenlőek.
Így β=53,13°, γ=180°-53,13°=126,87°, δ=126,87°!
0