Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi levezetéssel

Főoldal » Középiskola » Matematika
638
a.) x*(12-x)(2x+3)/x-12 - (2x+3)(3x-8)=(2x-3)(x+2)

b.) (5/12x+1/3)* 12x+6/x+1/2+x²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
b.) =0
0

Csatoltam képet.
0

a) Első körben kössük ki, hogy x≠12!
Kiemelek -1 a második zárójelből: (12-x)=(-1)(x-12)!
x*(-1)(x-12)(2x+3)/(x-12)-(2x+3)(3x-8)=(2x-3)(x+2) /tudunk egyszerűsíteni, mert kikötöttük, hogy x≠12!
-x(2x+3)-(2x+3)(3x-8)=(2x-3)(x+2)
Kiemelek -(2x+3)!
-(2x+3)(x+(3x-8))=(2x-3)(x+2)
-(2x+3)(4x-8)=(2x-3)(x+2)
-8x²+4x+24=2x²+x-6
10x²-3x-30=0
x₁₂=(3± 9-4*10*(-30) )/20
x₁₂=(3± 1209 )/20
x₁=(3+ 1209 )/20=~1,889
x₂=(3- 1209 )/20=~-1,589

b) Első mozzanat, hogy x≠-0,5
(5x/12+1/3)((12x+6)/(x+1/2))+x²=0
((5x+4)/12)((12x+6)/((2x+1)/2))+x²=0
(((5x+4)6(2x+1))/12)(2/(2x+1))+x²=0
Egyszerűsíthetek 12-vel (2*6), (2x+1)-gyel Mivel az elején már kikötöttük, hogy x≠-0,5!
x²+5x+4=0
x₁₂=(-5± 25-4*4 )/2
x₁₂=(-5±3)/2
x₁=(-5+3)/2=-1
x₂=(-5-3)/2=-4
0